Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic  PfeilГоловна сторінка
Header Pic
Header Pic
Головне меню
Головна сторінка
Структура
Керівництво
Графік прийому громадян
Графік виїзного прийому
Плани роботи
Колегії
Фінансова звітність
Виконання бюджету
Правила внутрішнього трудового розпорядку
Вакансії
Очищення влади
Спостережна комісія
Розвиток громадянського суспільства
Громадська рада
Доступ до інформації
Інвестиційні пропозиції
Регуляторна політика
Місцеве самоврядування
Місцеві вибори 2015
Місцеві вибори у ОТГ - 2016
Довідник телефонів
Районний сектор УДСНС інформує
Реагування на критику
Наші контакти
Пошук
Посилання
Розпорядження РДА
Нормативно - правові акти
Проекти
Центр надання адміністративних послуг
Адміністративні послуги
Структура та графік роботи ЦНАП
Попільнянщина
Історія Попільнянщини
Запрошуємо до співпраці
Галерея
Попільнянському району - 90 років
Голодомор 1932-33 рр.
Закон України “Про Голодомор 1932-33 рр."
Сторінки людської пам`яті
Свідчення очевидців
Попільнянщина пам’ятає ...
Перелік населених пунктів
Завантажити документ:
Державні сайти
 
Spacer Pic

Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму Надрукувати Надіслати електронною поштою
02.06.2017
Ботулізм— гостре токсико-інфекційне захворювання небезпечне тим, що відразу ж вражає нервову систему. Збудник хвороби – патогенна паличка з красивим, схожим на старогрецьке, ім'ям клостридія – може ховатися в звичайній консервній банці. Причому це стосується будь-яких консервів – і м'ясних, і рибних, і овочевих. Але більш за все клостридія любить мариновані грибочки. Ботулізм можна також підчепити, покуштувавши копченини й червоної риби. Проте в 95% випадків причиною ботулізму стають консервовані гриби домашнього приготування, оскільки вони не проходять термічної обробки. В одній і тій же банці ботулотоксин накопичується кублами — заражені ділянки розсіяні по всьому вмісту банки. Тому не всі люди, які вживали консервовані продукти з тої самої банки, захворюють.
Багато господинь помилково вважають, що при приготуванні домашніх консервів у результаті їх кип'ятіння і стерилізації гинуть усі мікроби. Проте це не так. Паличка ботулізму надзвичайно живуча: її спори витримують кип'ятіння протягом 5 годин! До того ж мікроб виходить зі своєї оболонки-цисти лише при потраплянні в безкисневе середовище, до того часу він цілком захищений. Іноді вигляд і смак консервованих продуктів здаються цілком нормальними, доброякісними. Проте ними цілком можливо отруїтися. Тим часом, за свідченням фахівців, ботулінічний токсин — найсильніший з отрут. Він у 375 тисяч разів (!!!) сильніший за отруту гримучої змії.
Бомбаж
Більшість людей легковажно відносяться до поїдання домашніх і заводських консервів. Мало кого хвилює їх довголіття. Деякі господині не знають скільки років простояла у них та або інша банка, що вже говорити про консервацію, яку бабусі продають на стихійних ринках.
Медики рекомендують не їсти консерви з банок, що вздулися. Безумовно, бомбаж – тобто здуття консервів – може бути й помилковим. Наприклад, через дефекти консервування. Щоправда, помилковий бомбаж від справжнього відрізнити неважко: в безпечних консервних банках під тиском пальців денця або кришки легко вправляються, чого не можна зробити при небезпечному здутті.
Ознаки захворювання
Хвороба розвивається дуже швидко, протягом 2 — 24 годин. Перші симптоми: діарея (3 — 5 разів, без домішок крові), блювота, підвищення температури, біль у животі. Також специфічними проявами ботулізму є порушення гостроти зору (туман в очах, погане розпізнавання довколишніх предметів), двоїння в очах, косоокість (м'язи очей першими після кишечника реагують на ботулотоксин). Потім приєднується порушення мови, слабкість, сухість у роті, порушення ковтання, зміни голосу і т. д. Ботулотоксин викликає відключення м'язів у всьому організмі хворого. Разом з тим температура у хворого нормальна або злегка підвищена, свідомість збережена.
При перших же симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку допомогу» й направити хворого в лікарню, оскільки без лікування у людини прогресує відключення м'язів і наступає смерть від паралічу дихальної мускулатури. Ні про яке самолікування не може бути й мови. Чим раніше потерпілий звернеться до лікаря, тим більша вірогідність уникнути ускладнень, а то й летального результату.
Допомога
Лікують ботулізм лише в інфекційному відділенні лікувальної установи. Умови стаціонару дозволяють компенсувати порушення, викликані в організмі ботулотоксином. У першу чергу з кишечника хворого видаляють залишки отруєної ботулінічним токсином їжі шляхом прийому сольового проносного (наприклад, сульфату магнію), олії всередину (для скріплення токсинів), а також проводять промивання шлунку теплим 5%-ным розчином питної соди. Але найголовнішим засобом специфічного лікування є термінове введення протиботулінічної сироватки (частіше використовують полівалентну сироватку), яка нейтралізує смертельно небезпечний токсин. Потрібен ретельний догляд за хворим, за призначенням лікарів застосовують підтримуючу дихання апаратуру, проводять заходи для підтримки фізіологічних функцій організму. При розладах ковтання здійснюють штучне живлення через зонд або за допомогою живильних клізм. З медикаментів допоміжну дію надає левоміцетин (всередину за призначенням лікаря), а також внутрішньом’язове введення аденозинтрифосфорної кислоти) у перші 5 днів лікування. Зазвичай тривалість госпіталізації хворого при ботулізмі складає близько 3 тижнів.
Найнеприємніше, що хвороба може розпочатися знову — імунітет при ній не розвивається.
Профілактика
Для того, щоб не захворіти ботулізмом, медики радять ретельно обробляти (термічно) продукти харчування, строго дотримуватися санітарних норм приготування, зберігання і вживання їжі. Не варто їсти продукти з ознаками їх недоброякісності — запахом гострого сиру або згірклого масла.
Щоб убезпечити себе і своїх близьких медики радять дотримуватися нехитрих правил:
• Продукти, призначені для консервації, ретельно промити під чистою проточною водою. Потім прокип'ятити протягом 5 — 10 хвилин кришки й обшпарити окропом банки.
• Зберігати домашні заготовки тільки в прохолодному місці й не купувати консервовані в домашніх умовах продукти на ринку чи просто з рук. Продукти з банок, кришки на яких вздулися, а також мають незвичайний запах, потрібно негайно викинути.
• Найбільшу небезпеку становить споживання такого роду продуктів у поєднанні з алкоголем, який створює сприятливе середовище для мікробів, що викликають ботулізм.
 
< Попередня   Наступна >
Порядок надання житлових субсидій
Вони захищали Україну
Центр допомоги учасникам АТО
Випадкові фотографії
Районний вузол зв`язку
Районний вузол зв`язку
Вид Попільні
Вид Попільні
Ресторан
Ресторан "Версаль"
Курс валют НБУ
Курси валют на PROext
Погода в Попільні
Погода в Україні
Хто Online
Зараз на сайті: 4 гостей
Лічильник
Експорт новин

Header Pic
left unten
© 2008-2016 Попільнянська районна державна адміністрація. Передрук матеріалів тільки за наявністю гіперпосилання на www.popilnya-rda.gov.ua
right unten