Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic  Pfeil
Header Pic
Header Pic
Головне меню
Головна сторінка
Структура
Керівництво
Графік прийому громадян
Графік виїзного прийому
Плани роботи
Колегії
Фінансова звітність
Виконання бюджету
Правила внутрішнього трудового розпорядку
Вакансії
Очищення влади
Спостережна комісія
Розвиток громадянського суспільства
Громадська рада
Доступ до інформації
Інвестиційні пропозиції
Регуляторна політика
Місцеве самоврядування
Місцеві вибори 2015
Місцеві вибори у ОТГ - 2016
Довідник телефонів
Районний сектор УДСНС інформує
Реагування на критику
Наші контакти
Пошук
Посилання
Містобудівна документація
Розпорядження РДА
Нормативно - правові акти
Проекти
Центр надання адміністративних послуг
Адміністративні послуги
Структура та графік роботи ЦНАП
Попільнянщина
Історія Попільнянщини
Запрошуємо до співпраці
Галерея
Попільнянському району - 90 років
Голодомор 1932-33 рр.
Закон України “Про Голодомор 1932-33 рр."
Сторінки людської пам`яті
Свідчення очевидців
Попільнянщина пам’ятає ...
Перелік населених пунктів
Завантажити документ:

Пам'ятка щодо профілактики отруєнь грибами Надрукувати Надіслати електронною поштою
06.11.2019
Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним, їх найчастіше використовують як приправи до страв.
 
Це своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться велика кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містят багато мінеральних речовин (фосфор).
 
Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступу травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.
 
Також треба особливо зазначити, що гриби маютьвластивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.
 
Основні причини отруєнь: - вживання отруйних грибів; -неправильне приготування умовно-їстивних грибів; - вживання старих або зіпсованих їстивних грибів; - вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
 
Запам'ятайте: - не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності; - не куштуйте сирі гриби на смак; ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти,  усі сумнівні гриби викидайте; - гриби підлягають кулінарній обробці в день збору інакше в них утворюється трупна отрута.
 
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:  краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять  відповідний контроль. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте. Остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забрудненихтериторіях. Під час посухи грибів краще не братии взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
 
Не вживайте сирих грибів. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
 
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
 
Первинні ознаки отруєння: нудота, блювота, біль у животі, пронос – з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
 
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «швидку допомогу».
 
< Попередня   Наступна >
Вони захищали Україну
Центр допомоги учасникам АТО
Випадкові фотографії
Ресторан
Ресторан "Версаль"
Відкриття пам’ятного знаку жертвам голодомору
Відкриття пам’ятного знаку жертвам голодомору
Відкриття пам’ятного знаку жертвам голодомору
Відкриття пам’ятного знаку жертвам голодомору
Хто Online
Лічильник

Header Pic
left unten
© 2008-2016 Попільнянська районна державна адміністрація. Передрук матеріалів тільки за наявністю гіперпосилання на www.popilnya-rda.gov.ua
right unten